piątek, 28 lutego 2014

217. Solony miód.

owsianka z wiórkami kokosowymi, ricottą i bananem podana z mandarynkami smażonymi w solonym miodzie

Dłuższy weekend zawsze spoko :D

czwartek, 27 lutego 2014

216. Tłusty czwartek!

pączuś nadziany dżemem z lukrem i czekoladą, ricotta miodowa z masłem orzechowym, mandarynki

Mmmmmniam, uwielbiam pączki :D A Wy już jadlyście? :D
Ja dziś tylko jednego, za to w sobotę pozwolę sobie na więcej :D Będziemy smażyć tłuściutkie pączusie, bo dzisiaj K. nie pasuje :D

niedziela, 23 lutego 2014

212. Mistrzowskie knedle.

twarogowe knedle nadziane czekoladą Toblerone podane z gruszką smażoną w miodzie z sola i cynamonem, płatkami migdałów i sosem śmietanowo-miodowym

O MAMCIU, RAJ! Kompletna improwizacja, a wyszło takie cudo :D

Przepis
-130g twarogu półtłustego
-duża łycha mąki pełnoziarnistej
-łyżka cukru pudru trzcinowego
-jajko lub białko
-szczypta soli 
-6 kawałków czekolady
-2 łyżki miodu
-cynamon
-płatki migdałowe
-kilka łyżek śmietanki 30% lub 36%
-3/4 gruszki
Twaróg rozgnieść z białkiem i solą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Uformować 6 kulek. Każdą rozpłaszczyć, nałożyć po kawałku czekolady i uformować z powrotem w kulkę. Gotować na osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia knedli. W tym czasie przygotować gruszki i szos:
Gruszkę umyć, pokroić na pół i każdą połówkę jeszcze na 4 części. Na patelni rozgrzać miód. Wrzucić gruszki, posolić i dodać cynamon. Smażyć przez około 5 minut. Zdjąć gruszki z patelni. Wlać kilka łyżek śmietanki i gotować do powstania smakowitego sosu. Część gruszki wyłożyć na dno miseczki. Na to wyłożyć knedle, resztę gruszki, polać szosem i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego! ;)

sobota, 22 lutego 2014

211. Mega buła :D

mega buła z masłem, serem żółtym, kapustą pekińską, jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem, pomidorem, rzodkiewką, oliwkami, kukurydzą, kepuczem, solą, pieprzem i chilli


Wybaczcie to okropne zdjęcie, ale chciałam ją jak najszybciej pożreć :D

poniedziałek, 17 lutego 2014

206. i 207.

Z niedzieli:
naleśniki z kokosowym* twarożkiem, masłem orzechowym i bananem

*wymieszany z mleczkiem kokosowym

Z dziś:
owsianka z suszonymi daktylami(w środku), twarożkiem, bananem, fistaszkami i kakao

sobota, 15 lutego 2014

205. Curry, deser i znowu my! :D

wczorajsze curry pomidorowe z kurczakiem, krewetkami i kukurydzą

A wczoraj na deser jedliśmy:
ciasto czekoladowe z szosem czekoladowym i domowymi lodami waniliowymi

A z ładnych zdjęć znowu nam wyszła lipa :D

piątek, 14 lutego 2014

204.

kremy z tofu: bananowo-orzechowy (po prawo)/ z suszoną żurawiną i gorzką czeko (po lewo)

MNIAMCI! Nie wiedziałam, na który się zdecydować, więc zrobiłam dwa haha :D Obydwa pycha :D

Udanych Walentynek! :D

czwartek, 13 lutego 2014

203. Domowe pieczywko.

domowe mini bułeczki pełnoziarniste z masłem, serem, kepuczem, kapustą pekińską, pomidorem, chilli i olejem rzepakowym/masłem orzechowym i dżemem wiśniowym

środa, 12 lutego 2014

202.

jogurtowa owsianka z bananem, cynamonowymi wiórkami kokosowymi i sezamem

Pierwsze jazdy zaliczone! :D Jestem dumna i podjarana hahaha :D

wtorek, 11 lutego 2014

201. Makarą i jagody.

spaghetti z solą, siekanymi migdałami, jogurtem naturalnym i jeszcze większą ilością dżemu jagodowego

Kocham jagody <3 A wczoraj z K. sobie gofrowaliśmy :D
gofry z masłem, domowym masłem orzechowym z włoskich, miodem gryczanym i mandarynki

poniedziałek, 10 lutego 2014

200. Mały jubileusz i naleśniki!

kakaowe naleśniki z domowym masłem orzechowym z orzechów włoskich, granatem i polewą kakaową

Miał być omlet, ale się spalił :D Pamiętajcie, aby nigdy nie używać blachy do pieczenia na kuchence XD hahaha :D
A wczoraj zrobiłam około 1kg masła orzechowego :D Z mega przeżyciami hah zaczynając od mielenia w maszynce do ziemniaków, następnie w malakserze i złamania go na pół :D Następnie był młynek do kawy, blender i na końcu maszynka do mielenia mięsa :D Ostatecznie, po 2 godzinach, udało się i mam mnóóóóóóstwo masła orzechowego z orzechów włoskich :D

U mnie dzień bez przygody w kuchni albo w ogóle jakiejkolwiek przygody to dzień stracony :D Ale o tym może zrobię kiedyś dłuższy wpis hahah :D

niedziela, 9 lutego 2014

199. Dyniowy sernik i Patil :D

sernik dyniowy, mandarynki, orzechy włoskie

No! Wyszedł przepyszny! :D 
Przepis autorski
-1kg twarogu, zmielonego conajmniej trzykrotnie
-4 jajka
-2 żółtka
-2 szklanki puree z dyni
-12 łyżek cukru
-8 łyżek śmietanki 18%
-kilka kropli aromatu pomarańczowego
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180 stopniach, zniżyć temperaturę do 120 i piec jeszcze około 1h40min. Po dotknięciu środka powinien być ścięty. Wyłączyć piekarnik zostawiając w środku sernik na godzinę. Następnie przełożyć do lodówki na całą noc. Smacznego ;)

Tutaj babeczki dla K. po przekrojeniu :D

No i tutaj my, czyli Patil. Połączenie Patrycji i Kamila :D
Nie mamy żadnego "normalnego" zdjęcia (bo normalne na nasze warunki to właśnie takie jak do góry XD).

sobota, 8 lutego 2014

198.

dyniowe kluski lane na mleku z gałka muszkatołową i masłem orzechowym

Wczorajszy sernik dyniowy z kremową polewą na wierzchu. Jeszcze nie probowalam, ale mama tak i mówi, że dobry :D Wyszedl mega delikatny, nie mogłam go ładnie oddzielić od papieru, złamał się w trzech miejscach XD
Ziemniak z wczorajszego obiadu haha :D
 I babeczki dla Micha :D łaciate z bananem w środku i domową masą kajmakową na wierzchu :D

piątek, 7 lutego 2014

197.

bananowy serniczek z Bielucha i jogurtu naturalnego z zapadniętą kokosową bezą, orzechy włoskie

O raaaaajciu, jakie pycha *.* Szkoda tylko, że jestem gapa i wczoraj podczas pieczenia bezy otworzyłam piekarnik i cała poszła XD hahah

Przepis
1 porcja
-150g Bielucha
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-1 jajko
-1 bardzo dojrzały banan
-łyżka cukru pudru trzcinowego
-łyżka skrobi ziemniaczanej
-szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Banana umyć, obrać i rozgnieść widelcem na paćkę. Białko oddzielić od żółtka. Ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Do banana dodać resztę składników oprócz białka, wymieszać. Dodac białko, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy. Piec 15 minut w 180 stopniach, następnie obniżyć temp. do 145 stopni i dopiekać 20 minut. 
Na bezę:
-1 białko
-2 łyżki wiórków kokosowych
-1 łyżka cukru pudru trzcinowego
-szczypta soli
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i cały czas ubijając wsypać wiórki kokosowe. Bezę wyłożyć na zapieczony sernik. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik. Po wystudzeniu włożyc do lodówki i rano cieszyć się przepysznym serniczkiem! :D



A zaraz lecę zrobić ogromniasty sernik dyniowy, mmmm.

czwartek, 6 lutego 2014

196.

awokado brownie, mandarynki

A wczoraj upiekłam drożdżówy z domowym budyniem, żurawiną i lukrem :D
Przepis autorski
12 drożdzówek
-250g mąki pszennej
-20g świeżych drożdzy
-3/4 szklanki ciepłego mleka
-łyżka cukru
-szczypta soli
-1 jajko
-2 łyzki oleju/roztopionego masła
Drożdze rozpuscic w ciepłym mleku, dodać łyżkę maki, cukier i wymieszać. Odstawic do wyrosniecnia. Na stolnice przesiać mąke. Dodac szczypte soli. Zrobic dołek, wbic w niego jajko i dodać wyrosniete drożdze. Wyrobic gladkie, elastyczne i miękkie ciasto. Jesli będzie za twarde dodać mleka, jeśli zbyt kleiste to trochę maki. Pod koniec dodac olej i ponownie zagniesc. Uforomowac kule, wlozyc do miski, przykryc sciereczka i odstawic na poltrorej godziny. W tym czasie zrobić budyn.
-1,5 szklanki mleka
-łyżka mąki pszennej
-łyzka mąki ziemniaczanej
-cukier wanilinowy
-1-2 łyzki cukru
-2 żółtka
-łyżka masła
-2 garstki suszonej żurawiny
Szklankę mleka zagotować z cukrami i masłem. Reszte mleka wymieszać z zoltkami i mąkami. Dodać do gotujacego się mleka i energicznie mieszać do zgestnięnia. Zdjac z gazu. Dodac żurawine i wymieszac. Przykryc folia, ma ona dotykać budyniu, i odstawic do wystygniecia.
Wyrosniete ciasto rozwalkowac na prostokat. Wylozyc na nie cały budyn, zostawiajac troche miejsca po dluzszej stronie ciasta. Wyrownac budyn i zwinac w wałek. Pociac na 12 rownych drodzowek. Ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia i odstawic do napuszenia. Nagrzac piekarnik do 200 stopni. Piec 25 minut.
Jedno białko polecam użyc do posmarowania bułeczek, a z drugiego zrobić lukier ;)

wtorek, 4 lutego 2014

194. Słodka tarta.

miętowa* orkiszanka** z kaszą manną, bananem, twarożkiem, masłem orzechowym i kakao

*-z kroplami miętowymi
**-płatki orkiszowe

I wczorajsza przesłodka tarta:
tarta na owsianym spodzie z bananami, masą z kajmaku i białą kokosową czeko

poniedziałek, 3 lutego 2014

193.

pełnoziarnisty chlebek jogurtowy z patelni z serem żółtym, micha sałatki z wędzonym brzuszkiem z łososia i szosem jogurtowo-musztardowym

NO TO FERIE! :D