sobota, 18 maja 2013

4.


pierogi kakaowe z ricottą i gorzką czekoladą polane miodkiem, podane z sosem z owoców leśnych
cacao dumplings with ricotta and dark chocolate, pour with honey, serve with sos of forest fruits

17 komentarzy:

  1. O rany. One są cudowne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. omomom z ricottą, kakaowe !!! oszalałam , są genialne !! mogę przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha jasne! proszę Cię bardzo:
      -5 lyzek mieszanki na owsianke (u mnie: płatki owsiane, żytnie i otręby zytnie, moga byc same płatki)

      -lyzka kakao

      -łyzka miodu/cukru

      -jajko

      -sól

      -kapka gorącej wody

      -mąka, najlepiej pełnoziarnista

      Nadzienie:

      -125 g ricotty

      -3 kostki gorzkiej czeko

      -lyzeczka miodu

      Płatki mielimy na mąke. Wysypujemy na stolnice lub wsypujemy do malaksera. Dodajemy sól, kakao, miod, jajko i trochę gorącej wody. Wszystko dokładnie ugniatamy/miksujemy. Dodajemy 2 lyzki maki i ponownie mieszamy. Na stolnice wysypujemy troche mąki. Na to dajemy ciasto i zagniatamy. Dodajemy tyle mąki, aby ciasto sie nie kleiło. Gotowe ciasto wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy szklanką koła do skonczenia sie ciasta. Resztki zagniatamy i ponownie wycinamy. Ricottę mieszamy z łyzeczka miodu i starta gorzka czekolada. Na kazde kolko nakladamy nadzienie( u mnie to było pol czubatej lyzeczki). Składamy na pol, zlepiamy i dociskamy robiac wzorek widelcem :D Gotowe wkładamy do osolnego wrzątku i gotujemy do wypłyniecia ich na wierzch. Wykladamy na talerz i zajadamy z czym chcemy :D

      Usuń
  3. Cudowne, proszę o przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. -5 lyzek mieszanki na owsianke (u mnie: płatki owsiane, żytnie i otręby zytnie, moga byc same płatki)

      -lyzka kakao

      -łyzka miodu/cukru

      -jajko

      -sól

      -kapka gorącej wody

      -mąka, najlepiej pełnoziarnista

      Nadzienie:

      -125 g ricotty

      -3 kostki gorzkiej czeko

      -lyzeczka miodu

      Płatki mielimy na mąke. Wysypujemy na stolnice lub wsypujemy do malaksera. Dodajemy sól, kakao, miod, jajko i trochę gorącej wody. Wszystko dokładnie ugniatamy/miksujemy. Dodajemy 2 lyzki maki i ponownie mieszamy. Na stolnice wysypujemy troche mąki. Na to dajemy ciasto i zagniatamy. Dodajemy tyle mąki, aby ciasto sie nie kleiło. Gotowe ciasto wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy szklanką koła do skonczenia sie ciasta. Resztki zagniatamy i ponownie wycinamy. Ricottę mieszamy z łyzeczka miodu i starta gorzka czekolada. Na kazde kolko nakladamy nadzienie( u mnie to było pol czubatej lyzeczki). Składamy na pol, zlepiamy i dociskamy robiac wzorek widelcem :D Gotowe wkładamy do osolnego wrzątku i gotujemy do wypłyniecia ich na wierzch. Wykladamy na talerz i zajadamy z czym chcemy :D

      Proszę ;)

      Usuń
  4. Moja miłosć do pirogów jest ogromna, chcę je!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo założyłaś bloga, super.
    Pyszne pierogi, muszę takie zrobić :D
    Dodawaj przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, były pycha :D Zaczne dodawac niedlugo ;)

      Usuń
  6. Obłędne! <3
    Też poproszę przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha
      -5 lyzek mieszanki na owsianke (u mnie: płatki owsiane, żytnie i otręby zytnie, moga byc same płatki)

      -lyzka kakao

      -łyzka miodu/cukru

      -jajko

      -sól

      -kapka gorącej wody

      -mąka, najlepiej pełnoziarnista

      Nadzienie:

      -125 g ricotty

      -3 kostki gorzkiej czeko

      -lyzeczka miodu

      Płatki mielimy na mąke. Wysypujemy na stolnice lub wsypujemy do malaksera. Dodajemy sól, kakao, miod, jajko i trochę gorącej wody. Wszystko dokładnie ugniatamy/miksujemy. Dodajemy 2 lyzki maki i ponownie mieszamy. Na stolnice wysypujemy troche mąki. Na to dajemy ciasto i zagniatamy. Dodajemy tyle mąki, aby ciasto sie nie kleiło. Gotowe ciasto wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy szklanką koła do skonczenia sie ciasta. Resztki zagniatamy i ponownie wycinamy. Ricottę mieszamy z łyzeczka miodu i starta gorzka czekolada. Na kazde kolko nakladamy nadzienie( u mnie to było pol czubatej lyzeczki). Składamy na pol, zlepiamy i dociskamy robiac wzorek widelcem :D Gotowe wkładamy do osolnego wrzątku i gotujemy do wypłyniecia ich na wierzch. Wykladamy na talerz i zajadamy z czym chcemy :D

      Usuń
    2. Dziękuję, dziękuję :*

      Usuń
  7. o jaa, nigdy nie jadałam pierogów w takim wydaniu :D wyglądają ciekawie i na pewno są pyszne! :)
    ps. obserwuję i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. POOOOODZIEEEEEL SIĘ! *_______*
    Wyglądają cudownie, ja je chcę. Wyślij mi!

    OdpowiedzUsuń