sobota, 6 lipca 2013

32.

chleb tostowy pełnoziarnisty z pastą z czerwonej soczewicy

Pasta z czerwonej soczewicy:
-1/2 szkl. czerwonej soczewicy
-ok.szklanki wody
-marchewka
-mała cebulka
-kilka suszonych pomidorów w oleju
-cebulka, czosnek i kapary z pomidorków w oleju
-łyżka oleju z pomidorów
-łyzeczka słodkiej papryki
-1/4 łyzeczki kminku
-sól, pieprz
Soczewice zalac wodą i zagotowac do miekkosci. Cebule i marchewę drobno pokroić. Najpierw zesmazyc na patelni, a nastepnie poddusić. Przyprawic sola i pieprzem. Wsypac słodka papryke i kminek. Ugotowana soczewice i marchewke z cebulka przelozyc do malaksera. Dodac odcisniete z oleju pomidorki, warzywa z oleju i łyzke oleju. Dokladnie zmiksować. Mozna dodać papryczke chilli, o ktorej ja zapomnialam ;p Zajadac ze smakiem :D

4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam jeszcze soczewicy w takiej wersji. Ciekawe czy by mi zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie smakuje troche jak paprykarz :D

      Usuń
  2. Ciekawe, ciekawe, jeszcze nie miałam przyjemności jadać soczewicy :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo pycha i do tego zdrowa :D

      Usuń