poniedziałek, 29 lipca 2013

54.

zupa jagodowa, która miała być chłodnikiem, ale nie miałam rano czasu, żeby go schłodzić, z makaronem, jogurtem naturalnym, jagodami i bazylią

Przepis:
1 duża porcja lub 2 małe
-ok. 1,5 szklanki jagód
-szklanka wody
-1,5 łyżki cukru brązowego
-2 duże łychy serka mascarpone
-1/3 szklanki mleka
-przyprawy: cynamon, 2 goździki, cukier wanilinowy
-2 łyzki soku z cytryny lub skórka z cytryny
-mały jogurt naturalny
-makaron
-bazylia i jagody do dekoracji
Jagody umiescic wraz z wodą w garnku. Dodac przyprawy (cynamon i cukier wedle uznania ;p) i cukier. Zagotować, przykryć pokrywka i gotowac na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie zagotować makaron w osolonej wodzie. Po 10 minutach zawartość garnka przetrzeć przez sito, wyjąć goździki, a reszte wrzucic z powrotem. Dodać sok z cytryny, mleko oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać. W tym momencie powinno nastąpić schłodzenie :D Nastepnie wlać połowe kubeczka jogurtu naturalnego i delikatnie wymieszać. Zupę/chłodnik wylac na talerze, wylozyc makaron. Ozdobić bazylią i jagodami oraz polać odrobiną jogurtu.
SMAKOWITEGO!

4 komentarze:

  1. Zawsze chciałam ją zrobić, muszę w końcu! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. super, chętnie bym zjadła owocową zupkę, a szczególnie taką jagodową z makaronem *-*

    OdpowiedzUsuń