piątek, 25 kwietnia 2014

270. Ulubiona.

owsianka bananowo-kokosowa z ricottą, resztą banana i płatkami migdałów

Serio, to chyba moja ulubiona owsianka :D

Podaje przepis na wczorajszy chlebek:
-150g aktywnego zakwasu żytniego
-ok. 450g mąki żytniej typ 720
-1,5 szklanki ciepłej wody
-100g różnych ziaren, u mnie słonecznik i dynia
-1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać. Umieścić w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formie. Odstawić do wyrosniecia. U mnie trwało to 4h. Nagrzac piekarnik do 230 stopni. Na dno piekarnik połozyc blache z ciepła woda. Piec chleb przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 210stopni i piec 35 minut lub dłużej. Wyjąć i ostudzić. Zajadać z ulubionymi dodatkami.

2 komentarze: