awokado brownie, mandarynki
A wczoraj upiekłam drożdżówy z domowym budyniem, żurawiną i lukrem :D
Przepis autorski
12 drożdzówek
-250g mąki pszennej
-20g świeżych drożdzy
-3/4 szklanki ciepłego mleka
-łyżka cukru
-szczypta soli
-1 jajko
-2 łyzki oleju/roztopionego masła
Drożdze rozpuscic w ciepłym mleku, dodać łyżkę maki, cukier i wymieszać. Odstawic do wyrosniecnia. Na stolnice przesiać mąke. Dodac szczypte soli. Zrobic dołek, wbic w niego jajko i dodać wyrosniete drożdze. Wyrobic gladkie, elastyczne i miękkie ciasto. Jesli będzie za twarde dodać mleka, jeśli zbyt kleiste to trochę maki. Pod koniec dodac olej i ponownie zagniesc. Uforomowac kule, wlozyc do miski, przykryc sciereczka i odstawic na poltrorej godziny. W tym czasie zrobić budyn.
-1,5 szklanki mleka
-łyżka mąki pszennej
-łyzka mąki ziemniaczanej
-cukier wanilinowy
-1-2 łyzki cukru
-2 żółtka
-łyżka masła
-2 garstki suszonej żurawiny
Szklankę mleka zagotować z cukrami i masłem. Reszte mleka wymieszać z zoltkami i mąkami. Dodać do gotujacego się mleka i energicznie mieszać do zgestnięnia. Zdjac z gazu. Dodac żurawine i wymieszac. Przykryc folia, ma ona dotykać budyniu, i odstawic do wystygniecia.
Wyrosniete ciasto rozwalkowac na prostokat. Wylozyc na nie cały budyn, zostawiajac troche miejsca po dluzszej stronie ciasta. Wyrownac budyn i zwinac w wałek. Pociac na 12 rownych drodzowek. Ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia i odstawic do napuszenia. Nagrzac piekarnik do 200 stopni. Piec 25 minut.
Jedno białko polecam użyc do posmarowania bułeczek, a z drugiego zrobić lukier ;)
A wczoraj upiekłam drożdżówy z domowym budyniem, żurawiną i lukrem :D
Przepis autorski
12 drożdzówek
-250g mąki pszennej
-20g świeżych drożdzy
-3/4 szklanki ciepłego mleka
-łyżka cukru
-szczypta soli
-1 jajko
-2 łyzki oleju/roztopionego masła
Drożdze rozpuscic w ciepłym mleku, dodać łyżkę maki, cukier i wymieszać. Odstawic do wyrosniecnia. Na stolnice przesiać mąke. Dodac szczypte soli. Zrobic dołek, wbic w niego jajko i dodać wyrosniete drożdze. Wyrobic gladkie, elastyczne i miękkie ciasto. Jesli będzie za twarde dodać mleka, jeśli zbyt kleiste to trochę maki. Pod koniec dodac olej i ponownie zagniesc. Uforomowac kule, wlozyc do miski, przykryc sciereczka i odstawic na poltrorej godziny. W tym czasie zrobić budyn.
-1,5 szklanki mleka
-łyżka mąki pszennej
-łyzka mąki ziemniaczanej
-cukier wanilinowy
-1-2 łyzki cukru
-2 żółtka
-łyżka masła
-2 garstki suszonej żurawiny
Szklankę mleka zagotować z cukrami i masłem. Reszte mleka wymieszać z zoltkami i mąkami. Dodać do gotujacego się mleka i energicznie mieszać do zgestnięnia. Zdjac z gazu. Dodac żurawine i wymieszac. Przykryc folia, ma ona dotykać budyniu, i odstawic do wystygniecia.
Wyrosniete ciasto rozwalkowac na prostokat. Wylozyc na nie cały budyn, zostawiajac troche miejsca po dluzszej stronie ciasta. Wyrownac budyn i zwinac w wałek. Pociac na 12 rownych drodzowek. Ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia i odstawic do napuszenia. Nagrzac piekarnik do 200 stopni. Piec 25 minut.
Jedno białko polecam użyc do posmarowania bułeczek, a z drugiego zrobić lukier ;)
To ja ,,czepiałam" się ceratki, ale dziś widzę tylko pyszny wypiek na widok, którego cieknie ślinka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i gratuluje śniadaniowych pomysłów :)
Ale pieczesz, dziewczyno! Super. Wzięłabym wszystko! :3
OdpowiedzUsuńdokładnie.. o wiele lepiej prezentuje się to jedzonko bez ceratki ;P
OdpowiedzUsuńPycha drożdżówy!
Drożdżówki z budyniem <3
OdpowiedzUsuńDrożdżówki z budyniem to moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńWszystko pyszne : ) !
OdpowiedzUsuń