piątek, 7 lutego 2014

197.

bananowy serniczek z Bielucha i jogurtu naturalnego z zapadniętą kokosową bezą, orzechy włoskie

O raaaaajciu, jakie pycha *.* Szkoda tylko, że jestem gapa i wczoraj podczas pieczenia bezy otworzyłam piekarnik i cała poszła XD hahah

Przepis
1 porcja
-150g Bielucha
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-1 jajko
-1 bardzo dojrzały banan
-łyżka cukru pudru trzcinowego
-łyżka skrobi ziemniaczanej
-szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Banana umyć, obrać i rozgnieść widelcem na paćkę. Białko oddzielić od żółtka. Ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Do banana dodać resztę składników oprócz białka, wymieszać. Dodac białko, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy. Piec 15 minut w 180 stopniach, następnie obniżyć temp. do 145 stopni i dopiekać 20 minut. 
Na bezę:
-1 białko
-2 łyżki wiórków kokosowych
-1 łyżka cukru pudru trzcinowego
-szczypta soli
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i cały czas ubijając wsypać wiórki kokosowe. Bezę wyłożyć na zapieczony sernik. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik. Po wystudzeniu włożyc do lodówki i rano cieszyć się przepysznym serniczkiem! :D



A zaraz lecę zrobić ogromniasty sernik dyniowy, mmmm.

6 komentarzy:

  1. Patrząc na ten sernik wiem, że to miłość od pierwszego wejrzenia :D Ślinka cieknie od tych Twoich wypieków :P Ciesze się, że nie wyzwałaś mnie za komentarz sprzed kilku dni odnośnie tła Twoich pyszności :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha a gdzie tam, za co miałabym wyzywać? :D Za świetna rade? :D haha

      Usuń
  2. Ale się nam rozpiekłaś. Z dnia na dzień coraz lepsze wypieki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. nabrałam przez Ciebie ochoty na bezę! :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny chyba sobie taki zrobię przy najblizszej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U'lala co za pyszności ! Beza kokoswa to musi być niebo ;D

    OdpowiedzUsuń