niedziela, 23 lutego 2014

212. Mistrzowskie knedle.

twarogowe knedle nadziane czekoladą Toblerone podane z gruszką smażoną w miodzie z sola i cynamonem, płatkami migdałów i sosem śmietanowo-miodowym

O MAMCIU, RAJ! Kompletna improwizacja, a wyszło takie cudo :D

Przepis
-130g twarogu półtłustego
-duża łycha mąki pełnoziarnistej
-łyżka cukru pudru trzcinowego
-jajko lub białko
-szczypta soli 
-6 kawałków czekolady
-2 łyżki miodu
-cynamon
-płatki migdałowe
-kilka łyżek śmietanki 30% lub 36%
-3/4 gruszki
Twaróg rozgnieść z białkiem i solą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Uformować 6 kulek. Każdą rozpłaszczyć, nałożyć po kawałku czekolady i uformować z powrotem w kulkę. Gotować na osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia knedli. W tym czasie przygotować gruszki i szos:
Gruszkę umyć, pokroić na pół i każdą połówkę jeszcze na 4 części. Na patelni rozgrzać miód. Wrzucić gruszki, posolić i dodać cynamon. Smażyć przez około 5 minut. Zdjąć gruszki z patelni. Wlać kilka łyżek śmietanki i gotować do powstania smakowitego sosu. Część gruszki wyłożyć na dno miseczki. Na to wyłożyć knedle, resztę gruszki, polać szosem i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego! ;)

6 komentarzy:

  1. wyglądają jak jakieś krewetki czy coś w tym rodzaju, ale na pewno były pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie improwizacje w kuchni są najlepsze! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Raj! Raj rzeczywiście ;) Zestawienie smaków do mnie przemawia i mnie woła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czaję się na zrobienie knedli :) Chyba zrobię na dniach :) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń