pełnoziarniste ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką; migdały; koktajl arbuz-sok jabłkowy
Bardzo gliniaste, ale przepyszne!
Przepis autorski
-1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-1/2 szkl. mąki pszennej
-3 jajka
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 szkl. oleju
-3/4 szkl. cukru pudru
-3/4 szkl. wody
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-szczypta soli
-2 szklanki porzeczek
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nagrzać piekarnik do 160stopni.
W misie miksera umieścić żółtka i cukier i utrzeć na puszystą masę. Przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia, dodać olej, ekstrakt i wodę, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy w trzech częściach i delikatnie wymieszać. Porzeczki posypać mąką ziemniaczaną, wymieszać i wrzucić do ciasta. Przemieszać.
Kruszonka:
-50g wiórków kokosowych
-1 łyżka cukru pudru
-50g masła
Wszystkie składniki rozetrzeć.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 18cm. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec 60minut do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego! ;)
A teraz jem i jadę pierwszy dzień do pracy!
Z kruszonką <3
OdpowiedzUsuńchcę kawałek!
wygląda powalająco :)
OdpowiedzUsuń