poniedziałek, 28 lipca 2014

361.-363. Rozpustnie.

sobota: omlet z nektaryną, kiwi, dżemem dyniowo-pomarańczowym i mielonymi migdałami

niedziela: naleśniki z dżemem dyniowo-pomarańczowym i sałatką owocową z sezamem

dzisiaj: krem owsiany na soku wiśniowym ze świeżym ananasem, tahini i curdem borówkowym

A wczoraj w mojej parafii odbył się odpust, była więc impreza rodzinna i ciacha! :D
 ciasto czekoladowe z curdem borówkowym i polewą czekoladową

tarta cytrynowa z bezą

Przepis na ciasto czekoladowe z kremem borówkowym
PRZEPIS AUTORSKI

-4 i 1/4 szklanki mąki
-5 jaj
-1 i 1/2 szklanki oleju
-po 1 łyżeczce sody, proszku do pieczenia i soli
-1 szklanka kakao
-3 szklanki cukru
-1 szklanka kefiru
-1 szklanka wrzącej wody
-2 szklanki zaparzonej kawy
-1 i 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Mąke, sodę, proszek i kakao przesiać. Dodać sól, kefir i przemieszać. Wbić jajka, dodać olej, kefir, wodę, kawę i ekstrakt. Wymieszać. Formę 38x27cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Wlać pierwszą połowę i piec 32 minuty. Drugi blat upiec tak samo. Ostudzić.

Borówkowy curd
-500g borówki amerykańskiej
-3 jajka
-2 żółtka
-1/2 szklanki cukru
-sok z 2 cytryn
-2 duże łyżki masła
Borówkę zmiksowac na mus. Umieścić w metalowej misce. Wsypać cukier. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia się cukru. W drugiej misce bełtamy jajka z żółtkami i powoli dodajemy do borówek. Ubijamy na parze do zgęstnienia kremu. Zdejmujemy z pary, dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy sok z cytryn, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Polewa czekoladowa:
-2 tabliczki gorzkej czekolady
-2 duże łychy masła
Masło rozpuścić w rondelku na bardzo małym ogniu. Dodać połamaną czekoladą, mieszać do rozpuszczenia.

Pierwszy blat ciasta umieścić w blasze, w której piekło się ciasto. Na to wyłożyć kilka łyżek borówkowego curdu, wyrównać i przykryć drugim blatem. Wylać polewę czekoladową, rozprowadzić równomiernie. Ciasto schować do lodówki na 2-3h. Pokroić na kwadraty i podawać.
Smacznego! ;)

5 komentarzy:

  1. kolana mi się ugięły na widok tych pyszności *-*
    wszystko mniam, mniam, mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka rozpusta jest potrzebna, nie ma co ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłam tu nie wchodzić. Ślinotok gwarantowany xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten omlet i czekoladowe ciasto wyglądają tak obłędnie, ze aż nie wiem na co mam większą ochotę. Chyba do jednej łapki jedno, do drugiej drugie ;D

    OdpowiedzUsuń