sobota, 28 marca 2015

604. Jedne z lepszych placków!

jaglane marchewkowo-imbirowe placki z domową tahini, wiórkami kokosowymi i suszona żurawiną

Dawno takich dobrych placków nie jadłam! I w końcu ukręciłam tahini XD

Przepis:
-6 łyżek kaszy jaglanej
-1 łyżka siemienia lnianego
-1 jajko
-1 marchewka starta na drobnych oczkach
-1/4 łyżeczki imbiru
-1 łyżka miodu
-szczypta soli
Kaszę jaglaną prażymy. Mielimy razem z siemieniem lnianym na mąkę. Zalewamy szklanką wody i odstawiamy na kilka minut. Dodajemy marchewkę, imbir, miód i żółtko. Mieszamy. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy obydwie masy i smażymy :)

Wesołej soboty!

12 komentarzy:

  1. Marchewkowe przede mną:) Skorzystam z przepisu, bo wyglądają swietnie :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam tahini ostatnio, ale już końcówka, muszę zrobić jeszcze raz ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewkowe - jedna z najlepszych! :)
    Tez ukręciłam tahini :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam za imbirem, ale tutaj mi on w tych plackach, jakoś tak...no chyba bym jadła ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. marchewkowe tez u mnie wysoko na podium, musze się za nie znów zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ciasto marchewkowe, które wczoraj piekłam - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe tahini rządzi ! :D a placuchy z marchewką też bardzo lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co ma w sobie marchewkę jest pyyyszne ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają doskonale. Nic dodać, nic ująć. Wspaniałe po prostu i dodatki dobrane idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepysznie i mają świetny kolor!:D

    OdpowiedzUsuń
  12. I to są placki na wypasie, a nie! :D

    OdpowiedzUsuń