orkiszowo-żytnia domowa bułka z masłem, sałatą, wędzonym łososiem, rzodkiewką i pieprzem; sos pomidorowy; jajko na miękko
Miałam ogromną ochotę na domowe pieczywko i ochotę żeby ogólnie coś upiec :D Zrobiłam więc przepyszne bułki! Ale nadal mi mało i możliwe, że jeszcze coś upiekę :D
-szklanka mąki orkiszowej
-szklanka mąki żytniej
-pół szklanki mąki pszennej
-20g świeżych drożdży
-szklanka ciepłej wody
-łyżeczka cukru
-niecała łyżeczka soli
-łyżka oleju
-mak
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać cukier i szczyptę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Mąki przesiać, dodać sól i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto dodając pod koniec olej. Uformować w kulę i odstawić na 1,5h do wyrośnięcia lub na noc do lodówki. Po tym czasie uformować bułeczki, które zostawić jeszcze na 30 minut do napuszenia. Posmarować wodą i posypać makiem. Piec 25 minut w 215 stopniach.
cudowna bułka, cudowne dodatki
OdpowiedzUsuńBułki idealne :) Ja wczoraj piekłam chleb na zsiadłym mleku :D Też mi się upiekło :D
OdpowiedzUsuńTwoje śniadanie w moim stylu :D Bardzooo przypadło mi do gustu :D Masz rewelacyjną podstawkę na jajko :D
Przepis genialny! Porywam i robię podobne bułki :D
OdpowiedzUsuńMasz fajne, takie pozytywny stojaki na jajka. A taką domową bułkę to bym nie pogardziła. Oczywiście jeszcze ciepłą :D
OdpowiedzUsuńAle pyszności, a najbardziej to mi się ten kubeczek na jajko podoba :P
OdpowiedzUsuńMogę porwać jedną bułkę?! Uwielbiam domowe pieczywko :)
OdpowiedzUsuńŚwietne bułki:) I to jajko takie wesołe :D
OdpowiedzUsuńjakoś dawno nie piekłam żadnego pieczywa, kurczę musze się poprawić :)
OdpowiedzUsuńGdybym tylko miała mąkę orkiszową, już biegłabym robić te bułki, są świetne *.*
OdpowiedzUsuńMożesz zastapic inna ;)
UsuńWędzony łosoś <3 chyba wypróbuję przepis bo bułeczki wyszły idealne ! :D
OdpowiedzUsuńWspaniale wyszły, nie ma to jak domowe wypieki!:D
OdpowiedzUsuń