niedziela, 6 września 2015

760. Jaglanka i tort.

kasza jaglana z dynią, jajkiem podana z musem mango, domową tahini i domowymi dżemami: z czerwonej porzeczki (na dnie) i truskawkowym

Mam dla Was kolejny tort :D Pierwszy raz wykonałam niebiszkoptową podstawę. Było to ciasto podobne do muffinkowego, bardzo dobre, ale mega zapychające! A masa jogurtowa to moje niedawne odkrycie, pyszności!
tort: ciasto Red Velvet przełożone masą jogurtową i domowym dżemem z czerwonej porzeczki

Tort był wykonany dla siostry :)

16 komentarzy:

  1. Tort w przekroju wygląda CUDOWNIE! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś absolutną mistrzynią robienia tortów w blogosferze ;D
    A dzięki Tobie dodałam dziś jajko do ryżu na mleku - pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  3. A podzielisz się swoim odkryciem? Co to za masa jogurtowa? I jak ozdobiony tort? Bo napis wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. masa: 700g jogurtu greckiego, 300g białej czekolady, 250g mascarpone, 4 łyżeczki żelatyny
      Żelatynę zalać zimną wodą tylko lekko ponad poziom żelatyny, wymieszać i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Jogurt grecki i mascarpone przełożyć do misy miksera i dokładnie zmiksować. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić, dodać do masy jogurtowej i wymieszać. Żelatynę rozpuścić (nie można dopuścić do wrzenia), dodać do niej 2 łyżki masy jogurtowej, wymieszać i przelać do reszty masy. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki do momentu stężenia. Masa jest musowa i bardzo dobrze się nią dekoruje.
      2. masa: 800g jogurtu greckiego, 250g mascarpone, 5 łyżeczek żelatyn, sok i skórka z jednej cytryny, kilka łyżek cukru pudru do smaku.
      Wykonanie podobnie jak do góry :) Żelatynę namoczyć. Jogurt, mascarpone, sok i skórkę wymieszać. Rozpuścić żelatynę, dodać kilka łyżek masy, wymieszać i dodać do reszty masy. Zmiksować i wstawić do lodówki do stężenia. Ta masa wychodzi bardziej jak galaretka, ale po przełożeniu tortu i leżakowaniu całą noc w chłodziarce jest super :) Napis wykonałam masą nr. 2 zabarwioną barwnikiem :)

      Usuń
    2. O, zastanawiałam się właśnie nad zrobieniem takiej masy do przełożenia blatów kezowych. Polecasz do takiego zestawienia? (opcja nr 1 ;))

      Usuń
    3. *bezowych oczywiście ;)

      Usuń
    4. Oj, tutaj to bardziej polecam po prostu bitą śmietanę albo krem jogurtowy tylko jogurt+biała czekolada. Ten z żelatyną jest za ciężki dla bezy.

      Usuń
  4. Piękny tort :) I jaglanka też niczego sobie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort i jaglanka zdecydowanie w mooch smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. omg, dokładnie za miesiąc mam urodziny, gdyby było bliżej chyba miałabyś robotę ;p domowa tahini *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny tort! <3

    http://sniadaniowe-wariacje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, piękny tort! Muszę się w końcu nauczyć je robić :)

    OdpowiedzUsuń