kasza jaglana z dynią, jajkiem podana z musem mango, domową tahini i domowymi dżemami: z czerwonej porzeczki (na dnie) i truskawkowym
Mam dla Was kolejny tort :D Pierwszy raz wykonałam niebiszkoptową podstawę. Było to ciasto podobne do muffinkowego, bardzo dobre, ale mega zapychające! A masa jogurtowa to moje niedawne odkrycie, pyszności!
tort: ciasto Red Velvet przełożone masą jogurtową i domowym dżemem z czerwonej porzeczki
Tort był wykonany dla siostry :)
Tort w przekroju wygląda CUDOWNIE! *.*
OdpowiedzUsuńJesteś absolutną mistrzynią robienia tortów w blogosferze ;D
OdpowiedzUsuńA dzięki Tobie dodałam dziś jajko do ryżu na mleku - pycha <3
Dziękuję <3 hahah
UsuńA podzielisz się swoim odkryciem? Co to za masa jogurtowa? I jak ozdobiony tort? Bo napis wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń1. masa: 700g jogurtu greckiego, 300g białej czekolady, 250g mascarpone, 4 łyżeczki żelatyny
UsuńŻelatynę zalać zimną wodą tylko lekko ponad poziom żelatyny, wymieszać i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Jogurt grecki i mascarpone przełożyć do misy miksera i dokładnie zmiksować. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić, dodać do masy jogurtowej i wymieszać. Żelatynę rozpuścić (nie można dopuścić do wrzenia), dodać do niej 2 łyżki masy jogurtowej, wymieszać i przelać do reszty masy. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki do momentu stężenia. Masa jest musowa i bardzo dobrze się nią dekoruje.
2. masa: 800g jogurtu greckiego, 250g mascarpone, 5 łyżeczek żelatyn, sok i skórka z jednej cytryny, kilka łyżek cukru pudru do smaku.
Wykonanie podobnie jak do góry :) Żelatynę namoczyć. Jogurt, mascarpone, sok i skórkę wymieszać. Rozpuścić żelatynę, dodać kilka łyżek masy, wymieszać i dodać do reszty masy. Zmiksować i wstawić do lodówki do stężenia. Ta masa wychodzi bardziej jak galaretka, ale po przełożeniu tortu i leżakowaniu całą noc w chłodziarce jest super :) Napis wykonałam masą nr. 2 zabarwioną barwnikiem :)
O, zastanawiałam się właśnie nad zrobieniem takiej masy do przełożenia blatów kezowych. Polecasz do takiego zestawienia? (opcja nr 1 ;))
Usuń*bezowych oczywiście ;)
UsuńOj, tutaj to bardziej polecam po prostu bitą śmietanę albo krem jogurtowy tylko jogurt+biała czekolada. Ten z żelatyną jest za ciężki dla bezy.
UsuńPiękny tort :) I jaglanka też niczego sobie :D
OdpowiedzUsuńWow!Tort bomba!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńTort i jaglanka zdecydowanie w mooch smakach :)
OdpowiedzUsuńomg, dokładnie za miesiąc mam urodziny, gdyby było bliżej chyba miałabyś robotę ;p domowa tahini *-*
OdpowiedzUsuńIdealny tort! <3
OdpowiedzUsuńhttp://sniadaniowe-wariacje.blogspot.com
Wow, piękny tort! Muszę się w końcu nauczyć je robić :)
OdpowiedzUsuńpiekny tort! wow
OdpowiedzUsuń