poniedziałek, 6 stycznia 2014

169.

sernik z biała czekoladą na owsianym spodzie z glazurą malinową

Podaję Wam przepis, bo wyszedł o mamciu, genialny!
Przepis autorski, więc proszę o niekopiowanie.

Sernik z biała czekoladą na owsianym spodzie z glazurą malinową
Na spód:
-130g płatków owsianych
-60g masła
-ok. 60g cukru
Większość płatków zmielić na mąke. Masło rozpusic razem z cukrem. Wlać do mąki owsianej. Dokładnie wymieszać, aby powstał "mokry piasek". Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, a niego wysypać płatki. Dokładnie uformować i schować do lodówki.
Na masę serową:
-1 kg twarogu, najlepiej tłustego, zmielonego conajmniej trzykrotnie (u mnie cztero)
-5 jajek
-puszka mleka skondensowanego słodzonego
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-200 g stopionej białej czekolady
-opakowanie cukru wanilinowego
-szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Miksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód. Piec w 175 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 1h20min Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku przez godzinę.
Glazura:
-4-5 łyżek dżemu malinowego 
-sok z całej cytryny
Dżem i sok przełożyć do rondelka. Podgrzewać, aż się połącza i dżem się rozpuści. Przestudzić chwilę i wyłożyć na sernik.
Gotowy sernik włożyć na noc do lodówki. 
Kroimy go nożem zamoczonym w gorącej wodzie.

Smacznego ;)

Sernik wychodzi zbity, kremowy i ciężki. Czyli takie jakie lubię :D

5 komentarzy:

  1. a spód ile czasu trzymac w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około pol godziny ;) ja trzymałam w czasie kiedy robiłam mase serową :D A robilam ją dlugo haha bo tu jeszcze twaróg sobie tak miksowałam mikserem dobre 10 minut, a tu jajeczka dodawałam bardzo powoli, a tu czekolade roztapialam :D haha

      Usuń
    2. zrobiłam go i jest prześwietny!!

      Usuń
  2. Wspaniałości <3 A ta glazura powala !

    OdpowiedzUsuń