niedziela, 25 maja 2014

299. Spaghetti na słodko.

spaghetti z twarożkiem bananowym, borówkami, pokruszonymi bezami, orzechami włoskimi i kakao

Makarony to moja miłość, uwielbiam pod każdą postacią :D

A wczoraj z K. dokończyliśmy tort na konkurs :D Wczoraj wysłałam zdjęcia i mam nadzieję, że przyjmą moją propozycję, bo nie spełniam do końca wymogu XD Miał być napis "Sto lat Jamie!", a jest tylko "Sto lat" hahah :D Mam nadzieję, że przymrużą na to oko :D
tort kakaowy z masą śmietanową z borówkami i bezami

I wczorajszy, pyszny krem z brokuła i szpinaku
Przepis
-1 duży brokuł
-200g świeżego szpinaku
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-4 szklanki wrzątku
-sól, pieprz
-zioła prowansalskie
-łyżka koncentratu pomidorowego
-3 lyżki sosu sojowego
-2 łyżki sosu worcestershire
-1 łyżka oleju
-2 łyżki masła
Do podania: jogurt naturalny, prażone pestki dyni, zioła prowansalskie, ewentualnie grzanki
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Szpinak umyć. W dużym garnku rozgrzać olej z masłem. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodac czosnek, a za chwilę całego brokuła. Smażyć 3 minuty i zalać wodą. Gotować do miękkości brokuła. Dodać szpinak i gotować minutę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dodać obydwa sosy i koncentrat pomidorowy. Zmiksować na gładki krem. Gotować, aż woda odparuje do otrzymania gęstej zupy. Nalożyć na talerze. Podawać z jogurtem, pestkami dyni i ziołami prowansalskimi.

3 komentarze:

  1. tort wygląda genialnie pomimo tego, że nie przepadam za tortami czekoladowymi ;)
    a krem z brokuła z chęcią bym spróóóbowała ;D mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też uwielbiam makarony pod każdą postacią! :D
    tort fenomenalny! 3mam kciuki! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł z tym spaghetti <3

    OdpowiedzUsuń