domowa pół-pełnoziarnista drożdżówka z twarogiem i owocami; budyń krówkowy z domowymi jagodami ze słoika i płatkami migdałów
Wczoraj upieczone:
A dzisiaj pierwszy raz od nie pamiętam kiedy wstałam o...9! hahah Kiedy zawsze to była godzina około 7 :D
domowe drożdżówki są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCzy można prosić przepis na to cudo :) hehe właśnie pokazałam mamie zdjęcie a ona na to "...co to ? Drożdżówki ? Zjadłabym :) Jak mama chce to trzeba piec :D
OdpowiedzUsuńhahah jasne, łap:
Usuń-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
-150 ml mleka
-3 łyżki cukru
-łyżka oleju
-1 jajko
-szczypta soli
-20g świeżych drożdży
Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąki, dodać szczyptę soli. Po środku zrobić wgłębienie, dodać jajko i wyrosniete drozdze. Zagniesc miekkie i elastyczne ciasto. Dodać olej i ponownie wyrobić. Uformowac w kule i odstawić do wyrosniecia na poltorej godziny. W tym czasie przygotować nadzienie:
-400g twarogu półtłustego
-1,5 opakowania cukru wanilinowego
-1 łyżka masła w temp. pokojowej
-1 żółtko
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1,5 szklanki mrożonych owoców
Wszystkie składniki, oprócz owoców, dokładnie wymieszać. Odstawić.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Wyłożyc nadzienie, posypać owocami (nie rozmrażamy ich wcześniej). Zwijamy w roladę i kroimy na mniejsze bułki. Układamy na blasze z papierem do pieczenia, odkładamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Drożdzówki smarujemy pozostałym z nadzienia białkiem i pieczemy ok. 25 minut ;)
Dzięki wielkie :)
Usuńzostały jeszcze jakieś?
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądają :)
Jest jeszcze kilka :D
Usuńja też bym z przyjemnością zjadła :)
UsuńI ja!
Usuńja też poproszę! :D
Usuńno to spodziewaj się niespodziewanego gościa :D
UsuńWyglądają cudownie!:)
OdpowiedzUsuńmoja mama roni podobne, bez porównania do tych sklepowych ;)
OdpowiedzUsuńdomowe drozdzowki to cos swietnego <3
OdpowiedzUsuń