sobota, 4 października 2014

431. Babeczki z amarantusa.

 orzechowe* babeczki z amarantusa z suszoną żurawiną i daktylami przełożone domowym dżemem czereśniowym, mandarynka, nektarynka
*-z mielonymi orzechami włoskimi

Inspiracje amarantusowe czas zacząć :D Na dziś proponuje Wam przepyszne babeczki z amarantusa :D 
Przepis: 
-4 łyżki ziaren amarantusa
-2 łyżki płatków owsianych
-kilka orzechów włoskich
-1 jajko
-1 łyżka miodu
-szczypta soli
-suszona żurawina i daktyle
Amarantusa ugotować. Przestudzić. Płatki owsiane i orzechy zmielić na mąkę. Wymieszać z amarantusem wraz z żółtkiem i miodem. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy, wrzucić suszone owoce i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek, piec 22minuty w 180 stopniach.

10 komentarzy:

  1. Chyba polubiłaś się z amarantusem na dobre! :)
    Zostały jeszcze jakieś babeczki? <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że amarantus dalej cie inspiruje :) Ciekawe babeczki, zapiszę sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ! Na pewno kiedyś je wypróbuje ! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja. Może podejdę do amarantusa od tej strony. :)
    Wczoraj kusiłaś pomarańczą (i mnie skusiłaś), dziś kusisz mandarynką...

    OdpowiedzUsuń
  5. Polubiłam się z piekarnikiem, więc w najbliższym czasie na pewno pojawią się na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne mini kanapeczki :D Poproszę jedną :)

    OdpowiedzUsuń