sobota, 11 października 2014

438. Ciasto na śniadanie.

owsianka na soku pomarańczowym z figami, nektarynką i domowym dżemem czeko-wiśnia; kawałek ciasta dyniowo-kokosowego z polewą czekoladową i orzechami włoskimi

Wczoraj upiekłam niezwykle aromatyczne ciacho! Zapach rozchodził się po całym domu przez wieeele godzin. A smak? Poezja! 
ciasto dyniowo-kokosowe z polewą czekoladową i orzechami włoskimi

Przepis:
-4 jajka
-1,5 szkl. mąki
-6 łyżek cukru pudru
-kawał startej dyni, u mnie około 450g
-szklanka wiórków kokosowych
-75g stopionego masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody
-duuuużo cynamonu
-skórka z cytryny
-szczypta soli
Jajka ubić z cukrem na parze. Dynię zetrzeć. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać do jajek. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy. Piec 55minut w 180 stopniach. Upieczone i ostudzone polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami włoskimi.

10 komentarzy:

  1. Owsianka na soku pomarańczowym? Nigdy nie jadłam takiej, ciekawe. :) Ciasto również apetyczne. Muszę tu częściej zaglądać.

    Natalia,
    nasniadanie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsianka mistrzowska, ale to ciacho mnie kusi dzisiaj bardziej. Takie prawdziwe jesienne! Niemalże czuję jego aromat... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość, że jesz taką pyszną owsiankę, to jeszcze lepszym ciastem poprawiasz! Poranek idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie śniadania mogę jeść codziennie *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto na śniadanie to strzał w 10 !:D

    OdpowiedzUsuń