owsianka na soku pomarańczowym z figami, nektarynką i domowym dżemem czeko-wiśnia; kawałek ciasta dyniowo-kokosowego z polewą czekoladową i orzechami włoskimi
Wczoraj upiekłam niezwykle aromatyczne ciacho! Zapach rozchodził się po całym domu przez wieeele godzin. A smak? Poezja!
ciasto dyniowo-kokosowe z polewą czekoladową i orzechami włoskimi
Przepis:
-4 jajka
-1,5 szkl. mąki
-6 łyżek cukru pudru
-kawał startej dyni, u mnie około 450g
-szklanka wiórków kokosowych
-75g stopionego masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody
-duuuużo cynamonu
-skórka z cytryny
-szczypta soli
Jajka ubić z cukrem na parze. Dynię zetrzeć. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać do jajek. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy. Piec 55minut w 180 stopniach. Upieczone i ostudzone polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami włoskimi.
-4 jajka
-1,5 szkl. mąki
-6 łyżek cukru pudru
-kawał startej dyni, u mnie około 450g
-szklanka wiórków kokosowych
-75g stopionego masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody
-duuuużo cynamonu
-skórka z cytryny
-szczypta soli
Jajka ubić z cukrem na parze. Dynię zetrzeć. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać do jajek. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy. Piec 55minut w 180 stopniach. Upieczone i ostudzone polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami włoskimi.
Owsianka na soku pomarańczowym? Nigdy nie jadłam takiej, ciekawe. :) Ciasto również apetyczne. Muszę tu częściej zaglądać.
OdpowiedzUsuńNatalia,
nasniadanie.blog.pl
Owsianka mistrzowska, ale to ciacho mnie kusi dzisiaj bardziej. Takie prawdziwe jesienne! Niemalże czuję jego aromat... :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że jesz taką pyszną owsiankę, to jeszcze lepszym ciastem poprawiasz! Poranek idealny :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadania mogę jeść codziennie *.*
OdpowiedzUsuńciasto na śniadanie to strzał w 10 !:D
OdpowiedzUsuńDynia wszędzie! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fenomenalnie ! :)
OdpowiedzUsuńOwsianka cudo no i to ciasto.. :)
OdpowiedzUsuńJestem na tak <3 !
OdpowiedzUsuń