piątek, 31 października 2014

457. Owsianka jak Nutella.

owsianka kakaowo-pomarańczowa* na budyniu czekoladowym z orzechami laskowymi(w środku) i dżemem jagodowym, pomarańcza
*-ze skórką pomarańczową

czwartek, 30 października 2014

456. Klasyczna jaglanka.

jaglanka ze śliwkami, suszoną żurawiną, suszonymi daktylami, migdałami, figą i dżemem jagodowym

Klasyczna, bo z bakaliami. A co najdziwniejsze, ja jeszcze nigdy takiej nie jadłam! I bardzo żałuję, bo sprawdza się tu nasze blogowe powiedzenie "najprostsze-najlepsze" :)

środa, 29 października 2014

455. Z nutą egzotyki.

kasza jaglana gotowana na Kubusiu podana z kakaowym kremem z awokado i cherymoją

Jakiś czas temu kupiłam cherymoje w Biedronce. Nie żałuję! Przepyszny, przeeeeesłodki owoc :D Jeśli będziecie mieć okazje to kupcie ;) 

wtorek, 28 października 2014

454. Kubusiowy faworyt.

krem owsiany na soku Kubuś z orzechami włoskimi (w środku też), duszonymi śliwkami z cynamonem i jagodami ze słoiczka 

Najwspanialszy! Najlepszy jak dotąd, po spróbowaniu pierwszej łyżki przepadłam :D

poniedziałek, 27 października 2014

niedziela, 26 października 2014

452. Orzechowy krem.

orzechowo-*cynamonowy krem ryżowy z jajkiem**, powidłami(na spodzie) i duszonymi śliwkami z cynamonem
*-z kawałkami orzechów włoskich
**-żółtko+ubite białko

piątek, 24 października 2014

450. W świątecznym klimacie.

kakaowo-pomarańczowa* owsianka z sosem śliwkowym z cynamonem i miodem i nerkowcami
*-ze skórką i świeżym sokiem

Dziękuję za wczorajsze życzenia! :) A było tak:
 kurczak smażony z krewetkami, domowa bagietka pszenno-żytnia i sałatka
czekoladowo-kokosowe trufle

I dostałam przepiękny bukiet 20 czerwonych róż :) 

Jestem najszczęśliwszą osobą na świecie! :)

czwartek, 23 października 2014

449. Placki wynoszę.

owsiane kakaowo-cynamonowe placki z figami, nerkowcami i powidłami

Na wynos, bo rano byłam na badaniach krwi :) A z lekcji się zwolniłam, bo dostałam dziwnych i mocnych boleści brzucha. 
I pochwalę się, że dzisiaj z moim K. mamy 2 rocznicę :) 

wtorek, 21 października 2014

447. Karmelowo na początek dnia.

 owsianka na budyniu karmelowym z babcinymi powidłami, cynamonem, pomelo, orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi i suszonymi śliwkami

poniedziałek, 20 października 2014

446. Kanapki z paszczetem.

grahamka posmarowana musztardą sarepską z domowym pasztetem od K. z keczupem i pomidorem/ chrzanem i ogórkiem konserwowym, skropione olejem rzepakowym i posypane sporą ilością pieprzu

I wczorajszy widok podczas zachodu Słonća:

niedziela, 19 października 2014

445. Wspólne śniadanie z siostrą.

owsiane dyniowe placki z babcinymi powidłami, orzechami włoskimi i mandarynkami

Niedzielne śniadanie razem z siostrą, bardzo smaczne :)

A wyjazd do Poznania tez bardzo udany! :D

piątek, 17 października 2014

444. Z dynią smażona.

kasza jaglana smażona z dynią na miodzie z cynamonem, wiórkami kokosowymi i gałką muszkatołową podana z babcinymi powidłami, papają, płatkami migdałów i mleczną czekoladą z migdałami

Nareszcie piątek! Tylko 7 lekcji, a na wieczór jedziemy z K. do Poznania <3 Zostajemy tam do jutra, więc wpisu jutro albo nie będzie albo będzie później ;)

czwartek, 16 października 2014

443. Śliwka w czekoladzie!

A w zasadzie to w kakao :D

kakaowy krem owsiany z suszoną śliwką (w środku) podany z papają, babcinymi powidłami i orzechami włoskimi

środa, 15 października 2014

442. Kanapki.

kanapki z domowego chleba pomidorowo-szpinakowo-bazyliowego z koncentratem pomidrowym i guacamole/babcinymi powidłami, cynamonem i orzechami włoskimi

wtorek, 14 października 2014

441. Chleb pomidorowo-szpinakowo-bazyliowy.

kanapki z domowego chleba pomidorowo-szpinakowo-bazyliowego z pastą z awokado i pomidorem/ szpinakiem z boczkiem

Wczoraj upiekłam, smakuje niesamowicie!

A przed pieczeniem wyglądał tak:
Przepis:
-2 szklanki mąki+ 1 szklanka (u mnie pół na pół pszenna i pszenna pełnoziarnista)
-25g drożdży
-lekko ponad pół szklanki letniej wody
-łyżeczka cukru
-1,5 łyżeczki soli morskiej
-suszony czosnek
-2 łyżki oleju
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-ponad 1 szklanka posiekanych liści szpinaku
-garść świeżej bazylii
Drożdże rozpuścić w wodzie wraz z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. 2 szklanki mąki przesiać. Dodać wyrośnięte drożdże, sól, czosnek i olej. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na pół. Do jednej części dodać szpinak i część posiekanej bazylii oraz 3/4szkl. mąki. Do drugiej koncentrat, drugą część posiekanej bazylii i 1/4szkl. mąki. Obydwa ciasta zagnieść. Rozwałkować na duży prostokąt. Zwinąć razem w rulon, włożyć do formy i odstawić na pół godziny. Nagrzać piekarnik do 190stopni. Piec przez 30minut. Smacznego :)

poniedziałek, 13 października 2014

440. Krem jak chmurka.

krem ryżowy* na ubitym białku z mango, nerkowcami i cukrem waniliowo-karmelowym
*- zmiksowany brązowy ryż

Uwielbiam kremy z dodatkiem ubitego białka, niesamowite z nich puchatki :D
Kto dziś też ma wolne? :D

niedziela, 12 października 2014

439. Ciągle dynia.

owsiany kakaowy omlet dyniowy na soku pomarańczowym z mango, gorzką czekoladą i tahini, później jeszcze powidła śliwkowe

A wczoraj na deser były eklery! Z cytrynową bitą śmietaną i gorzką czekoladą ;)

sobota, 11 października 2014

438. Ciasto na śniadanie.

owsianka na soku pomarańczowym z figami, nektarynką i domowym dżemem czeko-wiśnia; kawałek ciasta dyniowo-kokosowego z polewą czekoladową i orzechami włoskimi

Wczoraj upiekłam niezwykle aromatyczne ciacho! Zapach rozchodził się po całym domu przez wieeele godzin. A smak? Poezja! 
ciasto dyniowo-kokosowe z polewą czekoladową i orzechami włoskimi

Przepis:
-4 jajka
-1,5 szkl. mąki
-6 łyżek cukru pudru
-kawał startej dyni, u mnie około 450g
-szklanka wiórków kokosowych
-75g stopionego masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody
-duuuużo cynamonu
-skórka z cytryny
-szczypta soli
Jajka ubić z cukrem na parze. Dynię zetrzeć. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać do jajek. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy. Piec 55minut w 180 stopniach. Upieczone i ostudzone polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami włoskimi.

czwartek, 9 października 2014

436. Świąteczna dynia.

O jakich Świętach mówię? Oczywiście, że Bożego Narodzenia. Biorąc pierwszy kęs tych babeczek od razu zapragnęłam Wigilii :D Od razu również pojawiła się myśl o pierniczkach, na które, od kilku tygodni, mam niebywałą ochotę!

korzenne* dyniowe muffiny z wiórkami kokosowymi nadziane powidłami/kakaowym kremem z awokado; figi
*- z cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem

Przepis:
-3 łychy dyniowego puree
-2 łychy mąki
-1 jajko
-1 łyżka wiórek kokosowych
-szczypta soli
-1 łyżka oleju
-kilka kropli olejku pomarańczowego
-szczypta proszku do pieczenia i sody
-sproszkowany cynamon, gałka muszkatołowa i imbir
-dowolne nadzienie
Suche składniki wymieszać razem. W drugiej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obydwu misek. Ciasto wylać do połowy foremek. Nałożyć po łyżeczce nadzienia i położyć resztę ciasta. Piec w 180 stopniach przez 23 minuty. Smacznego! :)