wtorek, 6 maja 2014

281. Domowe drożdzówki.

domowa pół-pełnoziarnista drożdżówka z twarogiem i owocami; budyń krówkowy z domowymi jagodami ze słoika i płatkami migdałów

Wczoraj upieczone:

A dzisiaj pierwszy raz od nie pamiętam kiedy wstałam o...9! hahah Kiedy zawsze to była godzina około 7 :D

13 komentarzy:

  1. domowe drożdżówki są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można prosić przepis na to cudo :) hehe właśnie pokazałam mamie zdjęcie a ona na to "...co to ? Drożdżówki ? Zjadłabym :) Jak mama chce to trzeba piec :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahah jasne, łap:
      -1 szklanka mąki pszennej
      -1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
      -150 ml mleka
      -3 łyżki cukru
      -łyżka oleju
      -1 jajko
      -szczypta soli
      -20g świeżych drożdży
      Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąki, dodać szczyptę soli. Po środku zrobić wgłębienie, dodać jajko i wyrosniete drozdze. Zagniesc miekkie i elastyczne ciasto. Dodać olej i ponownie wyrobić. Uformowac w kule i odstawić do wyrosniecia na poltorej godziny. W tym czasie przygotować nadzienie:
      -400g twarogu półtłustego
      -1,5 opakowania cukru wanilinowego
      -1 łyżka masła w temp. pokojowej
      -1 żółtko
      -1 łyżka mąki ziemniaczanej
      -1,5 szklanki mrożonych owoców
      Wszystkie składniki, oprócz owoców, dokładnie wymieszać. Odstawić.
      Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Wyłożyc nadzienie, posypać owocami (nie rozmrażamy ich wcześniej). Zwijamy w roladę i kroimy na mniejsze bułki. Układamy na blasze z papierem do pieczenia, odkładamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Drożdzówki smarujemy pozostałym z nadzienia białkiem i pieczemy ok. 25 minut ;)

      Usuń
  3. zostały jeszcze jakieś?
    rewelacyjnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja mama roni podobne, bez porównania do tych sklepowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowe drozdzowki to cos swietnego <3

    OdpowiedzUsuń