sobota, 28 czerwca 2014

333. Brownie bez mąki i cukru?!

jaglane brownie, czereśnie

Wakacje się zaczęły na dobre, więc mam teraz mnóstwo czasu na obmyślanie nowych przepisów :D Jaglane brownie to jeden z nich. Wyszło PRZEPYSZNE! Gliniaste, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Spróbujcie koniecznie!

Przepis autorski
-szklanka kaszy jaglanej
-2,5 szklanki wody
-czubata szklanka suszonych daktyli
-pół łyżeczki soli
-tabliczka mlecznej czekolady z orzechami
-2-3 łyżki kakao
-2 jajka
-3 łyżki oleju
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-dużo uśmiechu
Kaszę płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka wraz z daktylami. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Garnek zdejmujemy z gazu i studzimy kaszę. Przekładamy do malaksera i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy wraz z resztą składników, mieszamy. Przekładamy do kwadratowej formy (u mnie 24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 180stopniach. Studzimy w piekarniku, kroimy po całkowitym ostygnięciu. Smacznego! ;)

7 komentarzy:

  1. Zapisuję przepis, bo jaglane wypieki uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczę, na śmierć o tym brownie z jaglanej zapomniałam! do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy ostatni składnik i wszystkie ciasta wyjdą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam je na liście do zrobienia, ale po tym co tu teraz widzę, chyba przesunę je na listę must do jak najszybciej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę takie zrobić
    ! Lubię takie nowości :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam Twoje poczucie humoru! :D
    brownie fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszło genialnie, cos fantastycznego :)

    OdpowiedzUsuń