sobota, 7 czerwca 2014

312. Kokosowy sernik.

 kokosowy sernik z kokosową kruszonką, mandarynki i truskawkami z domową granolą

Wyszedł obłędny! Leciutki, kokosowy i kremowy. Spróbujcie koniecznie! :D

Przepis autorski
Na masę serową(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)
-3kostki twarogu półtłustego, zmielonego conajmniej trzykrotnie
-4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
-puszka mleczka kokosowego (400ml)
-1/2 szklanki cukru pudru+1/4
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki likieru kokosowego- opcjonalnie
-szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180stopni.
W misie miksera umieścić żółtka i 1/2szklanki cukru pudru. Utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodać 1/4 szklanki cukru pudru i ubijać dalej. Do żółtek dodać resztę składników, oprócz białek i zmiksować. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruszonka:
-1/2 szklanki mąki owsianej(zmielone płatki owsiane)
-ok. 3/4 szklanki wiórków kokosowych
-50g masła
-3 łyżki cukru pudru
Składniki rozetrzeć w palcach.
Do formy wylać masę sernikową, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 1h10min. Wyłączyć piekarnik pozostawiając w nim sernik. Po godzinie lekko uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Schować na noc do lodówki. Smacznego! ;)

6 komentarzy:

  1. jaki gigant! *-*
    wpadam do Ciebiee po kawałek, no może dwa lub trzy :DD

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, gigant :D Lecę do Ciebie, szykuj kawę i ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaki wielki! Został kawałeczek dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń