wtorek, 17 czerwca 2014

322. Ciasia owsiane i produkcja masła.

ciasia owsiane z pestkami dyni, lody bananowo-truskawkowo-kakaowe

Wczoraj upiekłam te ciasia :D Zdrowe, pyszne, bez cukru. Łapcie przepisa:
-1,5 szklanki płatków owsianych górskich
-15 suszonych daktyli
-szczypta soli
-1 jajko
-pestki dyni
Daktyle zalać wrzątkiem lekko ponad ich poziom. Odstawić na 2h. Po tym czasie zmiksować wraz z wodą i jajkiem. Masę dodać do płatków, soli i pestek dyni. Wymieszać. Formować ciasia, które kłaść na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180 stopniach.

I wczoraj również ponownie wykonałam masło orzechowe z własnych orzechów włoskich. Jadłam a razie masła tylko z ziemnych i właśnie włoskich i to z włoskich bije na głowę <3 Gdyby dziadzio żył to dziękowałabym Mu każdego dnia za zasadzenie drzew orzechowych :D

5 komentarzy:

  1. Mówisz, że bije na głowę....hmmm będę musiała pomęczyć swój blender :) Wszystko wygląda genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba mnie przekonałaś do tego masła!
    jeszcze tylko muszę przekonać swój blender :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie mam włoskich w domu, bo chętnie bym tego masła spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mogą być orzechy włoskie, ale takie, które leżą już rok lub dwa? ;)

    OdpowiedzUsuń