czwartek, 9 października 2014

436. Świąteczna dynia.

O jakich Świętach mówię? Oczywiście, że Bożego Narodzenia. Biorąc pierwszy kęs tych babeczek od razu zapragnęłam Wigilii :D Od razu również pojawiła się myśl o pierniczkach, na które, od kilku tygodni, mam niebywałą ochotę!

korzenne* dyniowe muffiny z wiórkami kokosowymi nadziane powidłami/kakaowym kremem z awokado; figi
*- z cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem

Przepis:
-3 łychy dyniowego puree
-2 łychy mąki
-1 jajko
-1 łyżka wiórek kokosowych
-szczypta soli
-1 łyżka oleju
-kilka kropli olejku pomarańczowego
-szczypta proszku do pieczenia i sody
-sproszkowany cynamon, gałka muszkatołowa i imbir
-dowolne nadzienie
Suche składniki wymieszać razem. W drugiej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obydwu misek. Ciasto wylać do połowy foremek. Nałożyć po łyżeczce nadzienia i położyć resztę ciasta. Piec w 180 stopniach przez 23 minuty. Smacznego! :)

6 komentarzy: