wtorek, 14 października 2014

441. Chleb pomidorowo-szpinakowo-bazyliowy.

kanapki z domowego chleba pomidorowo-szpinakowo-bazyliowego z pastą z awokado i pomidorem/ szpinakiem z boczkiem

Wczoraj upiekłam, smakuje niesamowicie!

A przed pieczeniem wyglądał tak:
Przepis:
-2 szklanki mąki+ 1 szklanka (u mnie pół na pół pszenna i pszenna pełnoziarnista)
-25g drożdży
-lekko ponad pół szklanki letniej wody
-łyżeczka cukru
-1,5 łyżeczki soli morskiej
-suszony czosnek
-2 łyżki oleju
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-ponad 1 szklanka posiekanych liści szpinaku
-garść świeżej bazylii
Drożdże rozpuścić w wodzie wraz z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. 2 szklanki mąki przesiać. Dodać wyrośnięte drożdże, sól, czosnek i olej. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na pół. Do jednej części dodać szpinak i część posiekanej bazylii oraz 3/4szkl. mąki. Do drugiej koncentrat, drugą część posiekanej bazylii i 1/4szkl. mąki. Obydwa ciasta zagnieść. Rozwałkować na duży prostokąt. Zwinąć razem w rulon, włożyć do formy i odstawić na pół godziny. Nagrzać piekarnik do 190stopni. Piec przez 30minut. Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Genialnie wygląda ten chlebek! Świetny pomysł! Czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamarzył mi się domowy chleb, taki zwykły, prosty nawet, ale najchętniej takie cudo jak dziś u Ciebie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten chlebek musiał być cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny chlebek! Czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co to za mistrzowski wypiek.......... :) hehe konkurencja mi rośnie ;p
    Genialny on jest :) Czy można prosić o przepis :D ?

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany!
    ależ cudo wyszło spod Twoich rąk *.*

    OdpowiedzUsuń