poniedziałek, 16 lutego 2015

564. Pierwsze gryczane.

makowe gryczane placki z domową czeko-wiśnią, białą karmelową czekoladą z orzechami ziemnymi i pomarańczą

Przepis:
-2 łychy mąki gryczanej
-1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
-2 łyżki maku
-1/4 szkl. ciepłej wody
-białko
-szczypta soli
-odrobina sody oczyszczonej
Mąkę, siemię i mak zalać wodą. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. W trzech częściach dodać do masy mącznej i delikatnie wymieszać dodając sodę. Smażyć na małym ogniu z obydwu stron.

Debiut mąki gryczanej w mojej kuchni. Pyszności! Świetna struktura placków, można używać dalej :D


Pierwszy dzień ferii czas start! 

15 komentarzy:

  1. Miłego odpoczynku na te 2 tygodnie, chociaż z takimi plackami to wręcz gwarantowane :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie grube! Muszę kupić mak i robię! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąkę gryczaną mam w swojej kuchni już jakiś czas, ale w plackach jeszcze jej nie używałam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi narobiłaś ochoty na makowe aromaty! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale puchacze *.*
    udaanych ferii! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam placki z gryczanej. W sumie nie tylko placki, koniecznie zrób z niej naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dość że puchatki to jeszcze mają piegi :D Udanego odpoczynku :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam nic z mąką gryczaną, ale jak się moja żytnia skończy, to na pewno takową zakupię. Placuszki wyglądają nieziemsko, mniam!

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota, i jakie grube!*.*
    PS zrobiłam dzisiaj na obiad kaszę z twojego pomysłu, była przepyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejjjj jaki one grube :D Marzą mi się takie :) Widzę, że połączenie siemienia lnianego z ubitym białkiem daje rewelacyjny efekt puchatości :) Genialne placki :)
    hehe nie wiem czemu masz takie wrażenie :D ale to nie korniszon ;D to reszta banana :D
    hehe połączenie korniszona z czekoladą jeszcze mi nie groźne:)

    OdpowiedzUsuń