niedziela, 7 grudnia 2014

494. Naleśniki w wydaniu świątecznym+ kolacja.

piernikowe naleśniki nadziane dżemem renklodowym i cytrynowo-mandarynkowym kremem z awokado posypane cukrem pudrem; mandarynki

Śniegu na zewnątrz nie ma, ale jest na naleśnikach :)
Wczorajsze Mikołajki, i te wirtualne i te realne, magiczne! Dziękuję Wam wszystkim i każdemu z osobna za wspólnie zjedzone czekoladowe śniadanie i liczę na Was w przyszłym roku! :)

I jeszcze wczorajsza kolacja:
 kurczak jalfrezi, sałatka, chlebki

ciasto czekoladowo-pomarańczowe z sosem pomarańczowym i mandarynką

13 komentarzy:

  1. Tym kremem mnie dziś kupiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale się rozpieszczasz! Raj dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciacho podbiło moje serducho!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co to za chlebki? ;) Prosze o przepis na tą kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25g świeżych drożdży rozpuscic w troche wiecej niz pół szklanki ciepłej wody. Dodać łyżeczkę mąki i lyzeczke cukru. Wymieszać i odstawić. Przesiac szklankę mąki pszennej i szklanke mąki pełnoziarnistej. Dodac łyzeczke soli i opakowanie granulowanego czosnku. Wlać wyrosniete drozdze i wyrobic ciasto. Pod koniec dodac łyzke oleju i ponownie zagniesc. Odstawic do wyrosniecia na 1,5h. Nastepnie podzielić na 4 rowne czesci. Kazda rozwalkowac na okragly placek. Nastawić piekarnik na 215 stopni. Piec przez maksymalnie 15 minut.

      Przepis na kurczaka inspirowany tym z modyfikacjami ;) http://codojedzenia.pl/kurczak-jalfrezi/

      Usuń
  5. Tak, iście świąteczne klimaty :D To lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolacyjny deser podbił moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś tego kurczaka i tak samo podałam do niego chlebki, tyle że naan. Ta kolacja musiała być przepyszna! :)
    Może jakaś receptura na to ciasto? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. -4 jajka
      -3 łyżki cukru pudru
      -2 łyżki mąki pszennej
      -1 pomarańcza- sok+skórka
      -szczypta soli
      -tabliczka gorzkiej czekolady
      Białka oddzielić od żółtek. Dodac do żółtek dwie łyżki cukru pudru i ubijać na parze do rozpuszczenia się cukru. Czekoladę rozpuscic w kąpieli wodnej. Wymieszać z żółtkami. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, przesiać mąkę i ponownie wymieszać. Bialka ubić ze szczypta soli na sztywno dodając pod koniec łyżke cukru pudru. Dodać w kilku czesciach do masy z żółtkami i delikatnie wymieszać. Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kakao. Piec 25 minut w 180 stopniach ;)

      Usuń
  8. Świąteczne smaki u Ciebie już górują ! :)
    już czuję coraz bardziej Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, chciałabym to ciacho czekoladowe <3

    OdpowiedzUsuń