piernikowe naleśniki nadziane dżemem renklodowym i cytrynowo-mandarynkowym kremem z awokado posypane cukrem pudrem; mandarynki
Śniegu na zewnątrz nie ma, ale jest na naleśnikach :)
Wczorajsze Mikołajki, i te wirtualne i te realne, magiczne! Dziękuję Wam wszystkim i każdemu z osobna za wspólnie zjedzone czekoladowe śniadanie i liczę na Was w przyszłym roku! :)
I jeszcze wczorajsza kolacja:
kurczak jalfrezi, sałatka, chlebki
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z sosem pomarańczowym i mandarynką
Tym kremem mnie dziś kupiłaś! :)
OdpowiedzUsuńporywam to ciasto <3
OdpowiedzUsuńAle się rozpieszczasz! Raj dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńciacho podbiło moje serducho!
OdpowiedzUsuńCo to za chlebki? ;) Prosze o przepis na tą kolację ;)
OdpowiedzUsuń25g świeżych drożdży rozpuscic w troche wiecej niz pół szklanki ciepłej wody. Dodać łyżeczkę mąki i lyzeczke cukru. Wymieszać i odstawić. Przesiac szklankę mąki pszennej i szklanke mąki pełnoziarnistej. Dodac łyzeczke soli i opakowanie granulowanego czosnku. Wlać wyrosniete drozdze i wyrobic ciasto. Pod koniec dodac łyzke oleju i ponownie zagniesc. Odstawic do wyrosniecia na 1,5h. Nastepnie podzielić na 4 rowne czesci. Kazda rozwalkowac na okragly placek. Nastawić piekarnik na 215 stopni. Piec przez maksymalnie 15 minut.
UsuńPrzepis na kurczaka inspirowany tym z modyfikacjami ;) http://codojedzenia.pl/kurczak-jalfrezi/
Tak, iście świąteczne klimaty :D To lubię :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKolacyjny deser podbił moje serce!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś tego kurczaka i tak samo podałam do niego chlebki, tyle że naan. Ta kolacja musiała być przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńMoże jakaś receptura na to ciasto? :D
-4 jajka
Usuń-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżki mąki pszennej
-1 pomarańcza- sok+skórka
-szczypta soli
-tabliczka gorzkiej czekolady
Białka oddzielić od żółtek. Dodac do żółtek dwie łyżki cukru pudru i ubijać na parze do rozpuszczenia się cukru. Czekoladę rozpuscic w kąpieli wodnej. Wymieszać z żółtkami. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, przesiać mąkę i ponownie wymieszać. Bialka ubić ze szczypta soli na sztywno dodając pod koniec łyżke cukru pudru. Dodać w kilku czesciach do masy z żółtkami i delikatnie wymieszać. Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kakao. Piec 25 minut w 180 stopniach ;)
Świąteczne smaki u Ciebie już górują ! :)
OdpowiedzUsuńjuż czuję coraz bardziej Święta :)
Oj, chciałabym to ciacho czekoladowe <3
OdpowiedzUsuń