sobota, 27 grudnia 2014

513. Po Świętach :)

kakaowa owsianka słodzona daktylami z mielonym siemieniem lnianym, orzechami włoskimi, mango i sosem dyniowo-pomarańczowo-orzechowym

Zjedzony w cudownym zestawie otrzymanym od przyjaciółki :)
No i co, po Świętach. Jak mi minęły? Było jakoś tak.. dziwnie. W tamtym roku było cudownie, w tym rodzice byli okropnie zdenerwowani, zwłaszcza mama. No ale co, nie ma co narzekać :) Teraz mogę zdradzić tajemnicę co podarowałam chłopakowi i co ja otrzymałam :) Więc Kamil dostał ode mnie portfel skórzany, bony miłosne :), domowe Snickersy i mnóóóóstwo cukierków :D Ze Snickersów jestem mega dumna! Wyszły boskie, wszyscy mówili, że lepsze niż oryginał :D A wyglądały tak:

A ja oprócz pieniążków i kuponu na Lotka (tradycja :D) otrzymałam poszwę na pościel, bluzę i opaskę do biegania, słodycze oraz perfumy. To był prezent od rodzinki.

A K. wręczył mi deskę granitową i moździerz <3 Cudo! :D

Teraz pora wrócić do normalnego funkcjonowania :D

Przepis na domowe Snickersy, niezbędny jest termometr cukierniczy. Jednak myślę, że i bez tego dacie radę :)

1 warstwa:
-100 g gorzkiej czekolady
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wylać do foremki wyłożonej folią spożywczą. Schować do lodówki na 1h.

2 warstwa- nugat:
-1 białko
-szczypta soli
-1 porządna łycha miodu
-50 ml wody
-około pół szklanki cukru
-pół szklanki solonych orzeszków ziemnych (lub więcej ;>)
Wodę, miód i cukier umieścić w garnuszku. Gotować wszystko do osiągnięcia temperatury 155 stopni Celsjusza. Kiedy termometr wskaże 120 zacząć ubijać białko ze szczyptą soli na sztywno. Po osiągnięciu 155 stopni, syrop powolnym strumieniem wlewać do białka cały czas ubijając. Ubijać jeszcze 10 minut do zgęstnienia nugatu. Dodać orzeszki i wymieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na pierwszą warstwę. Schować do lodówki na 2-3h. 
Gotowanie bez termometru: około 15 minut na średniej mocy palnika. 

3 warstwa-karmel:
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka miodu
-50 ml wody
-1 łyżka masła
-50 ml śmietanki 30% lub 36%
-szklanka solonych orzeszków ziemnych
W garnuszku umieścić cukier, miód i wodę. Gotować do uzyskania temp. 170 stopni. Garnek zdjąć z ognia. Ostrożnie dodać masło i śmietankę. Wymieszać do połączenia się składników. Dodać orzeszki i wymieszać. Przestudzić i wylać na nugat. Schować do lodówki na 2-3h.
Gotowanie bez termometru: około 17 minut na średniej mocy palnika. Kolor bursztynowo-złoty.

4 warstwa- czekolada:
-100g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na warstwę karmelową. Schować do lodówki na 2h lub całą noc. Po tym czasie kroić nożem i zajadać. Smacznego! :)

11 komentarzy:

  1. ten zestaw od przyjaciółki prezentuje się przepięknie! :D chętnie spróbowałabym takiego snickersa domowego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna owsianka w cudnym zestawie! :) Prezenty również wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki uroczy ten czajniczek i kubek (zawartość też niczego sobie ) !
    Od dawna czaję się na pożądny moździerz

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja miłość do tego kubeczka coraz bardziej rośnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jej jak robiłaś te cudowne snickersy :D?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nic dziwnego, że wszyscy się zachwycali, snickersy musiały być pyszne :D Śliczny ten kubek Mikołaj! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Snickers wygląda świetnie, faktycznie 100 razy lepiej od kupnego!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja poproszę takiego snickersa! kurcze, ale Twój chłopak ma szczęście, że ma taką dziewczynę ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezenty cudo :) A zestaw przeuroczy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne prezenty :)
    Te opakowane batoniki niczym snickersy bym chciała dostać :P

    OdpowiedzUsuń