orzechowa granola z patelni zalana koktajlem owocowym (truskawki, maliny, borówki, nektarynka, sok pomarańczowy)
Wczoraj upiekłam obłędne kokosowe drożdżowe rogaliki :D Nadziałam je powidłami i dżemem śliwkowym. Na wieczór dopadliśmy się do nich z tatem i z 32 rogalików zrobiło się 5 :D
Przepis
-1,5 szkl. mąki pszennej
-1,5 szkl. mąki pszennej pelnoziarnistej
-3/4 szkl. letniej wody
-25g świeżych drożdzy
-2 łychy cukru pudru
-1 łyżeczka cukru
-75g masła roztopionego, wystudzonego
-2 jajka w temp. pokojowej
-1/2 łyżeczki soli
-4 łyżki wiórków kokosowych
-gęsta konfitura do nadziania
-jajko do posmarowania rogalików
Drożdze rozpuscic w wodzie, dodać łyzeczke cukru i łyżke mąki. Odstawić do wyrosniecia. Reszte mąki przesiać, dodać reszte składnikow wraz z drozdzami i zagniesc miekkie i elastyczne ciasto. Odstawic do wyrosniecia. Podzielić na 4 czesci. Kazdą rozwalkowac na kształt koła i podzielic na 8 trojkatów. Na kazdy położyc po łyzeczce konfitury i zwinac w rogalika. Ulozyc na blasze, odstawić na 25 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 190 stopni. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 15 minut.
Chętnie wpadnę na kilka rogalików! :)
OdpowiedzUsuńRogaliki cudowne. Tyle ich jest, ze chyba na jednego się załapię? ;P
OdpowiedzUsuńMyślałam, ze ta granola jest w zupie pomidorowej xD
Rogale pierwsza klasa! A domowa granola wygrywa :)
OdpowiedzUsuńWpadłabym na rogaliki, ale pewnie już nic nie zostało :D
OdpowiedzUsuńZresztą nie dziwię się ;p
Tyle dobrego <3 ! Pyszne sniadanie :)
OdpowiedzUsuń